22 Ocak 2009 Perşembe

TAHİNLİ KURABİYE
Hazırlanışı:20 dk.
Pişirme süresi: 20 dk
25 adet kurabiye için,
Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı şeker
1 yumurta(sarısı ve beyazı ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç Malzeme:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
Hazırlanması:
Öncelikle iç malzeme için tahin ve şekeri bir kaba alıp iyice karıştırın.Derin bir kapta margarin, yoğurt,yumurta sarısı ve şekeri karıştırın.Unu ve kabartma tozunu ekleyin.Ele yapışmayacak bir kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın.Hamuru ikiye bölün.Her parçayı 0,5 cm. kalınlığında açıp iç malzemeyi paylaştırın.İç malzemeyi hamurun üzerine bir kaşıkla yayın.Çok bastırmayın hamur yapışmasın.Hamuru rulo olarak sarın.2 cm kalınlığında dilimler kesin . Ve tepsiye alıp üzerlerine yumurta beyazı sürün.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dk. pişirin.

20 Ocak 2009 Salı

PORTAKAL REÇELİ, PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ, PORTAKALLI KEK ve PORTAKAL-YE

Portakal- Ye etkinliği için ne yapsam diye düşünüp kitaplarımı karıştırıken Anne Willan`ın Çikolatalı Tatlılar ve Pastalar Kitabında Portakallı Kek tarifinde kullanılan portakal kabuğu şekerlemelerini gördüm. Kitaptaki kek tarifinde kek piştikten sonra portakallı şerbetle ıslatılıyordu ben ıslak kekleri pek sevmediğimden bu şekerlemelerle farklı bir kek yapmaya karar verdim. Kabuklarını şekerleme yaptığım portakalları da değerlendirmek için reçel yapmaya karar verince ortaya bunlar çıktı. Anne Willan ‘ın Çikolatalı Talılar ve Pastalar Kitabından portakal kabuğu şekerlemeleri, Lezzet Dergisinden portakal reçeli ve her zaman yaptığım kek tarifinden birkaç değişiklikle portakallı kek...


PORTAKAL REÇELİ



Malzemeler:
1 kg. portakal
1 kg. 250 gr.şeker

Hazırlanması:
Portakalların kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız portakalları bir kabın içinde 250 gr. şekerle karıştırıp sulanması için 30 dk. bekletin. Daha sonra portakalları tencereye alıp kalan şekeri de ekleyip kapağını kapatarak 1 saat kadar kaynatın. Tarifte 1 saat yazıyordu ama benim yaptığım reçel 30 dakikada hazır oldu. Ben yarım ölçü yaptığım için veya ocağın ateşi farklı olduğu için olabilir. Reçelin piştiğini anlamak için reçelden bir kaşık alınıp soğuk bir tabağa konulur ve çok az soğuması beklenir. Tabağı eğdiğinizde reçel yavaş yavaş akıyorsa olmuştur. Soğuduktan sonra kavanoza koyun. Kavanozu ters çevirip birkaç gün dinlendirin.

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Malzemeler:
2 portakalın kabuğu
200 gr.tozşeker
250 ml.su

Hazırlanması:
Soyduğunuz portakal kabuklarını 5 mm.lik ince şeritler halinde dilimleyin. Şekeri suyun içinde kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Dilimlenmiş kabukları şerbete atın. Yuvarlak kesilmiş bir parça yağlı kâğıdı portakal kabuklarının üzerine serin ve üstüne bir tabak kapayarak bütün kabukların şerbetin içinde kalmasını sağlayın. Kısık ateşte kaynatmadan 1 saat kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın ve kabukları şerbetin içinde oda sıcaklığında 24 saat bekletin. Kabukları şerbetten çıkarıp bir süzgece alın ve 3 saat kadar kurumalarını bekleyin. Ben portakal kabuklarını kuruduktan sonra kavanoza koyup buzdolabına kaldırdım. Yarısını yaptığım kek içinde kullandım. Kalanlarla bir de kurabiye yapmayı düşünüyorum. Çünkü bu şekerlemelerin tadı eti cin gibi . İsterseniz bu şekerlemelerden daha fazla yapıp buzdolabında kavanozda saklayabilirsiniz. İstediğinizde kurabiye, kek yapmak için kullanabilirsiniz. Bu şekerlemelerle yaptığım portakallı kek gerçekten de yediğim en lezzetli keklerden biri oldu.

PORTAKALLI KEK

10-12 Kişilik
Hazırlanışı:25 dk.
Pişirme süresi: 45 dk

Malzemeler:

2 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı şeker
½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 çay bardağı portakal kabuğu şekerlemesi
1 çay bardağı kuru üzüm
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Hazırlanması:
Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın. Unu kabartma tozu ile bir kaba eleyin. Portakal kabuğu şekerlemelerini küp küp doğrayıp hazırlayın. Bir tabakta kuru üzümleri 1 kaşık unla karıştırıp bekletin. Yumurtaları şekerle birlikte derin bir kaba alın.Şekerler içinde eriyinceye kadar yaklaşık 15 dk. mikserle çırpın. Sıvıyağı ve portakal suyunu ekleyip 1-2 dk.daha düşük devirde çırpın. Portakal kabuğu şekerlemeleri ve kuru üzümleri ekleyip karıştırın. En son unu ekleyip karıştırın. Karışımı kek kalıbına döküp 45 dk.pişirin. Üzerini portakal kabuğu şekerlemeleriyle süsleyin.

19 Ocak 2009 Pazartesi

BUĞDAY UNLU VE CEVİZLİ EKMEK



Malzemeler:
1 cup buğday unu
3 cups kepekli un
2 teaspoons tuz
2 tablespoons şeker
2 tablespoons zeytinyağı
1+1/3 cups su
1 teaspoon ınstant maya

Hazırlanması:
Makineye suyu koyun. Üzerine zeytinyağını koyun.Sırasıyla unları, tuzu ve şekeri koyun. Unun ortasına mayayı dökün.Kepek ekmek pişirme konumunu seçin. Ek malzeme sinyali çalınca cevizleri ekleyin. soğuyunca kalıptan çıkarın.
Eğer elde yapmak isterseniz ,unları, tuzu, mayayı ve şekeri bir kapta karıştırın.Yağı ve ılık suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın.Cevizleri ekleyip yoğurun.1 saat kadar mayalandırın.Hamuru 26x10 cm.boyutlarında bir dikdörtgen kalıba alın.30 dk. daha kabarmasını bekleyin.200 derecede 20-25 dk.pişirin.

14 Ocak 2009 Çarşamba

PİZZA HAMURU


Pizza hamurunu hazırladıktan sonra mayalanması için 1 saat bekletirdim , çok ince açmama rağmen hamuru pişerken kabarıp kalın olurdu, bunun için içinde kabartma tozu olan başka tarifler de denedim ama çok beğenmedim, hamuru kuru olmayan ve çok kalın olmayan pizza için tüm kitap ve dergilerimi karıştırdım. Eski Lezzet dergilerimden birinden pizza hamuru tarifi. Denedim ve gerçekten hamuru ince , hafif sert ama kuru değil, çok güzel oldu. Buradaki püf noktası hamuru bekletmetmeden hazırladıktan hemen sonra ve yüksek ısıda kurutmadan pişirmek.

PİZZA


4 Kişilik
Hazırlanışı:20 dk
Pişirme süresi: 20 dk.

Malzemeler:
Pizza Hamuru İçin:
7,5 su bardağı un
3 su bardağı ılık su
14 gr.yaşmaya
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Sosu İçin:
4 adet rendelenmiş domates
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kekik,tuz ,karabiber
Üzeri İçin:
Sosis,mantar,kaşar peyniri,mısır,domates,sivribiber.

Hazırlanışı:

Öncelikle sosu hazırlayın,bir tavada sarımsağı zeytinyağında soteleyin,sonra sarımsağı yağdan çıkarıp domatesleri ekleyin,sos kıvamına gelince baharatları karıştırıp kapatın.
Sonra pizzanın üzerine koyacağınız malzemeleri hazırlayın.
Pizza hamuru için, un ve tuzu karıştırın.Suya şekeri ,mayayı koyup karıştırın.Bu karışımı 5 dk beklettikten sonra una ekleyip karıştırın.Yağı da ekleyerek iyice yoğurun.Ele yapışmayacak bir hamur hazırlayın.Kabarmasını beklemeden mermer bir tezgahın üzerinde açın.Açtığınız hamuru yağlanmış kalıba yayın.Üzerine sosu döküp yayın,kekik serpiştirin.Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.İstediğiniz malzemeyi koyun.Önceden ısıtılmış 230 derece fırında 20 dakika pişirin.
PATATESLİ KAŞAR PEYNİRLİ POĞAÇA


10-15 Kişilik
Hazırlanışı:15 dk.
Dinlenme Süresi:1-1,5 saat
Pişirme süresi: 20 dk.

Malzemeler:
Hamuru İçin:
3 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı tuz
1 yumurta
100 gr. oda sıcaklığında tereyağı
Alabildiği kadar ılık su

İç Malzeme:
4 adet orta boy haşlanmış patates
100 gr.kaşar peyniri
Tuz,karabiber

Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
Susam,çörekotu

Hazırlanması:

Karıştırma kabına unu alın.Maya, tuz ve toz şekeri ekleyerek karıştırın. Daha sonra ortasını açın. İçine yumurta ve tereyağını ekleyerek yoğurun.Yumuşak ama ele yapışmayacak hale gelene kadar ılık su ekleyin.Üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat hamur kabarana kadar bekletin.
Diğer tarafta iç harcını hazırlayın. Bunun için patatesleri ve kaşarpeynirini rendeleyin .Tuz, karabiber ekleyerek karıştırın.
Hazırlanan hamurdan parçalar koparıp elinizin içinde açın, iç harçtan koyarak poğaça şeklinde kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin. 30 dk tepside mayalandırın. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Yeşil Kivi bir etkinlik hazırlıyor.http://www.yesilkivi.com/?p=399#commentsKonusu mayalı tarifler ,bu tarifler bu etkinlik için .

12 Ocak 2009 Pazartesi

FIRIN SÜTLAÇ


6 Kişilik
Hazırlanışı:5 dk
Pişirme süresi: 30 dk.

Malzemeler:
6 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı pirinç
5 çorba kaşığı nişasta

Hazırlanması:

İlk olarak pirinçlere üstünü geçecek kadar su koyup pişirin.Sütü tencereye alın kaynamaya yakın şekeri ve vanilyayı ekleyin.Bu şekilde 5 dk.kaynatın. Pişen pirinçleri soğuk suyla yıkayıp kaynayan süte ekleyin.Hep birlikte 5 dk. daha kaynatın.Nişastayı suyla açın,süte karıştırarak ekleyin.Kıvamını alana kadar 3-5 dk.kaynatın.Kıvamı çok koyu olmayacak.Daha sonra sütlaç kaselerine ya da fırın kaplarına sütlacı paylaştırın.Sütlaçları derin bir fırın kabına alın,kabı kaselerin yarısına gelecek kadar su doldurun . Fırını 200 derecede fanlı olarak ısıtın, 10-15 dk. üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.İsterseniz üzerini cevizle süsleyebilirsiniz.
Not.Pirinçleri piştikten sonra yıkamazsanız sütlaç koyu olur , o zaman nişastayı azaltmanız gerekir, 3 kaşık nişasta kullanabilirsiniz.Ben sütlaçta pirinç tadını pek sevmediğim için yıkıyorum,az pirinçli ve aşırı tatlı olmayan bir sütlaç isterseniz bu tarifi uygulayın ,çok güzel oluyor.Ben hafta sonu bu sütlaçlardan 2 kase yedim.

8 Ocak 2009 Perşembe

Kremalı Mantarlı Tavuk Schnitzel


3 Kişilik
Hazırlanışı:15 dk
Pişirme süresi: 20 dk.

Bu yemeği uzun zamandır yaparım. Trabzon'da sürekli gittiğimiz kafede yediğimiz bir yemek ,
evde benim denemelerim sonucu bu tarif oluşturulmuştur.Yapılışı çok basit ve çok lezzetli ,kızartma yemek istemediğim zamanlarda fırında pişiriyorum.Mantarlı sos için soğan kullanmayabilirsiniz , sadece mantarları soteleyip krema ile pişirebilirsiniz,ya da soğan yerine sarımsak da kullanabilirsiniz,ben en çok bu şekilde beğeniyorum, soğanlı,kremalı ,fesleğen ve kekikli...

Malzemeler:

3 adet tavuk göğsü
2 Yemek kaşığı un
2Yumurta
1 kase galeta unu
Tuz ,karabiber,kırmızı toz biber

Kızartmak için:
Sıvıyağ
Kremalı mantarlı sos için:
250 gr.mantar
100 ml.krema
1 adet küçük soğan
Sıvıyağ
Tuz,kekik,fesleğen

Hazırlanması:

Önce tavuk etlerini ortadan ikiye ayırarak inceltin.Bir tabakta yumurtaları ,tuzu,karabiberi,kırmızı tozbiberi iyice karıştırın.Tavuk etlerini önce una bulayıp hafifçe silkeleyin.Sonra yumurtalı karışıma bulayıp biraz bekletin.En son galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.Yağda kızartmak istemezseniz yumurtalı karışıma 1-2 kaşık sıvıyağ ekleyin, tavukları burada biraz beklettikten sonra galeta ununa bulayın ve yağsız tavada pişirin.
Kremalı mantarlı sos için, mantarları ve soğanı küçük küçük kesin,çok az sıvıyağda önce soğanı soteleyin,sonra mantarları ekleyip sotelemeye devam edin.Pişmesine yakın tuz,kekik ve fesleğen ekleyip karıştırın ,en son kremayı ekleyip 2-3 dk pişirin . Bu sosu servis yapmadan hemen önce pişirin tekrar ısıtırsanız koyulaşır. Servis tabağına tavuk etlerini alın, üzerine kremalı mantar sosu döküp servis yapın.

6 Ocak 2009 Salı

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ




6 Kişilik
Hazırlanışı:5 dk
Pişirme süresi: 15 dk.

Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı pirinç unu
1 adet damla sakızı

Hazırlanması:
Tencereye tüm malzemeyi koyarak karıştırın. Muhallebi pişince servis kasesine alın. Soğuyunca kakao,tarçın vb. istediğiniz malzemeyle süsleyin.
Tarif Oktay Usta 'ya http://oktayustam.com/site/ ait, ben ayrıca damla sakızı da ekledim.Soğuduktan sonra muhallebinin üzerine kalp şeklindeki kurabiye kalıbını koyup kakao serptim.

5 Ocak 2009 Pazartesi

HAVUÇLU CEVİZLİ KEK




15 Kişilik

Hazırlanışı:30 dk.
Pişirme süresi: 45 dk.


Hafta sonu kek yaptım!Kışın en sevdiğim keklerden biridir.Gerçekten de çok lezzetli bir kek oldu.


Malzemeler:


4 adet oda sıcaklığında yumurta
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı havuç
1/2 su bardağı ceviz
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1+3/4 su bardağı un


Üzeri İçin:
Pudra şekeri



Hazırlanması:

Fırınınız 170 derece ısıtın. Yumurtaları ve şekeri şekerler eriyinceye kadar yaklaşık 15 dk. mikserle çırpın.Daha sonra yoğurt ve sıvıyağı ekleyip 1-2 dk. daha çırpın,diğer tarafta havuçları rendeleyin, un,kabartma tozu,karbonat,tuz ,vanilya ve tarçını ayrı bir kaba eleyip karıştırın. Başka bir kasede cevizleri ve kuru üzümleri 1 kaşık unla karıştırın.Sıvı malzemeye önce elediğiniz kuru karışımı ekleyin karıştırın,sonra cevizleri ve kuru üzümleri ,en son havuçları ekleyin karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına döküp yaklaşık 45 dk.pişirin.Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp üzerine pudra şekeri eleyin.

31 Aralık 2008 Çarşamba

Çikolatalı Fıstık Krokanlı Pasta

















8-10 kişilik

Malzemeler :

Pandispanya için :
4 yumurta
1 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su barağı un

Krema İçin:
400 ml krema
400 gr bitter çikolata

İçi İçin:
2 adet koska antep fıstık krokan
Damla çikolata
Islatmak için:
1 kahve fincanı sütle hazırlanmış nescafe

Hazırlanması:
Fırınınız 170 derece ısıtın. Yumurtaları şekeri ve vanilyayı şekerler eriyinceye kadar yaklaşık 15 dk. mikserle çırpın.Ben şekeri önce robotta parçalayıp öyle kullanıyorum o zaman şeker daha çabuk eriyor.Daha sonra yoğurt ve sıvıyağı ekleyip 2 dk. daha çırpın,diğer tarafta kuru malzemeleri ayrı bir kaba eleyip karıştırın. Daha sonra sıvı malzemeye bu karışımı ekleyin Çok fazla karıştırmamaya çalışarak sadece tüm malzeme homojen olana kadar karıştırın. Yağlanmış tepsiye döküp yaklaşık 45 dk.pişirin.
Kreması için kremayı kremayı kaynama noktasına getirin , rendelenmiş veya küçük küçük doğranmış çikolatayı ekleyip karıştırın.Daha sonra buzdolabında bekletin.
Pandispanya soğuduktan sonra 3 kata ayrıp kahveyle ıslatın.Krema sürün.krokanları elinizle parçalayıp 1 tanesini 1kata yayın damla çikolatayı da istediğiniz kadar ekleyin.Diğer kata da aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerini kalan kremayla kaplayın. İstediğiniz gibi süsleyin.
Ben eşimin doğum günü olduğu için şeker hamuruyla süsledim.

Trabzon'da şeker hamuru ve pasta malzemeleri satan bir yer olmadığı için ben buradan http://www.pastamalzemeleri.com/ alıyorum.
Çikolatalı Frambuazlı Pasta


















10-12 kişilik

Malzemeler :

Pandispanya için :

5 yumurta
3/4 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1,5 su bardağı un

Arası için :
500 gr dondurulmuş frambuaz
2 kaşık şeker
1–2 damla limon suyu

Kreması için :
2 paket kakaolu krem şanti
1,5 su bardağı süt
100 ml. krema
2 paket bitter çikolata (160 gr)
Üzeri için:
Fındıklı drajeler

Hazırlanması :
Pandispanya için önce yumurtaları şeker ile 15 dk. yüksek devirde çırpın. Vanilyayı ekleyin çırpın sıvıyağı ve sütü ekleyip düşük devirde 1-2 dk. çırpın. Ayrı bir kaba unu kakaoyu kabartma tozunu eleyip karıştırın. Sonra bu karışımı sıvı karışıma ekleyin.Yumurtaları söndürmeden hafifçe karıştırın. 24 cmlik yuvarlak kek kalıbını yağlayıp unlayın. Hazırladığınız karışımı bu kalıba dökün ve 170 derecede yaklaşık 45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Ara kreması için 2 paket kakaolu krem şantiyi 1,5 su bardağı süt ile hazırlayıp buzdolabında bekletin.
Arası için frambuaz şeker limon suyunu tencereye alıp kısık ateşte yaklaşık 5 dk pişirin. Suyunu süzdürüp suyunu ayrı bir bardağa alıp saklayın.
Üzeri için 100 ml kremayı kaynama noktasına getirin.Ocaktan alın 100 gr çikolatayı küçük küçük kesip içine atın ve hızlıca çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Buzdolabında soğutun.

Pandispanya soğuduktan sonra 3 kata ayırın. İlk katı frambuazlı karışımdan ayırdığınız suyla ıslatıp üzerine kakaolu krem şantinin yarısını sürüp frambuazların yarısını yayın. 2 .katı koyup aynı işlemleri tekrarlayın .Üzerine son katı koyup buzdolabında soğuttuğunuz krema ve çikolatalı karışımla pastayı sıvayın. Daha sonra pastayı buzdolabına kaldırın .

Bu arada kalan 60 gr. çikolatayı da ayrı bir kapta benmari usulü eritip bekletin. Dolapta 30dk.dinlendirdiğiniz pastaya erittiğiniz çikolatayı dökün. Pasta soğuk olduğu için çikolata donup akmayacak ve güzel bir görüntü oluşacak siz sakın spatulayla sürmeye çalışmayın olduğu gibi kalsın. Üzerini fındık drajelerle süsleyin.
Elmalı tart
















Portakal ağacı blogunda gördüğüm bu tarifi biraz değiştirerek yaptım. Orijinal tarifte karbonat yoktu karbonat tartlara ve kurabiyelere kıtırlık veriyor ben bu yüzden kullanıyorum. Hamuru buzdolabında dinlendirirseniz daha kolay açılır ayrıca pişerken çekme yapmaz.orijinal tarif burada http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/05/kafesli_tart.html

Hazırlanışı :20 dk. + 30dk bekleme süresi
Pişirme süresi: 20 dk.
10 adet 10 cm lik tart kalıbı için,

Malzemeler:

Hamur için:
150 gr.margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için )
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
2,5 su bardağı un

İçi için:

4 adet elma
3 kaşık şeker
Yarım su bardağı dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanması:

150 gr. margarini , yumurtaları,ve pudra şekerini karıştırın . Unu ,kabartma tozu ve karbonatı eleyip ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle örtüp buzdolabında 30 dk. dinlendirin.
Bu arada elmanın kabuklarını soyup rendeleyin.Elmaları ve pudra şekerini bir tavada 5 dk.pişirin, fındığı ve tarçını ekleyip soğutun. Küçük tart kalıplarını yağlayın ya da yağlı kağıtla kaplayın .
Dinlenmiş hamuru merdaneyle açın küçük tart kalıplarının tersiyle kesip kalıplara yerleştirin. İçlerine iç malzemeyi paylaştırın. Kalan hamuru elinizle yuvarlayıp ince şeritler hazırlayın. Bu şeritleri tartların üzerinde kafes olacak şekilde yerleştirin.Üzerine elmalara gelmeyecek şekilde sadece hamur kısımlarına ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 170 derecede üzeri pembeleşene kadar 20dk.pişirin. Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri eleyin.


I.

bir yıl daha bitiyor

İşte bu kadar duru,bu kadar yalın

bu kadar el değmemiş sıradan bir gerçeği daha

kolları bağlı hayatımızın

bir şiire nasıl dahil edilir bir yılın son günleri

her sonda her başlangıçta ve her defasında alır gibi bir başkasını karşımıza

perdeler çekip,ışıklar söndürüp

oturup yatağın içine bir başımıza

sorgulamak kendimizi

öğrenmek ikizin anadilini,ikinci belleğimizi

öğrenmek kendimizle hesaplaşmanın buzul ilişkilerini

bu aynaların dehlizlerinde gezinirken görürüz

karanlık günlerimizin kenar süslerini

biterken bir yılın son günleri

biliyoruz takvimler belirlemez değişimin mevsimlerini

gençlik ikindilerini

kargınmış bir çocuktuk büyüdüğümüzden beri

II.

bir yıl daha bitiyor

düşlerim,tasarılarım,yarım kalmış onca şey

her yıl biraz daha kısalıyor öncekinden

bana mı öyle geliyor

yoksa daha mı hızlı ilerliyor zaman insan yaşlanırken?

III.

kırdım mı incittim mi birilerini

kimleri kazandım,yitirdiklerim kimler?

kendimi yineledim mi yazdıklarımda?

yeniden düşünmeliyim dostluklarımı,ilişkilerimi

dağınık yatağım,mutsuz yatağım çoğalttın mı eksiklerimi

gözlerim çocukluk fotoğraflarında mı kaldı

yitirdim mi yoksa masumiyetimi?

borçlarımı ödedim mi? doğru seçtim mi soruların fiillerini?

tırnaklarım kesilmiş,dişlerim fırçalanmış,saçlarım taranmış, giysilerim ütülü,odam düzenli mi? ödünç aldığım kitapları geri verdim mi?

geri verdim mi aldıklarımı: aşkları,dostlukları,sevgileri,güvenleri,bağları kitaplara,sayfalara,satırlara borcumu ödedim mi?

yokladım mı duygularımı hala sevebiliyor muyum insanları?

ovmalı gümüşlerimi,bakırlarımı,cila geçmeli ahşaplarıma

ovmalı umutları saklı tutumalı gelecek inancını,

yarınları,eksik etmemeli ağzımızdan

hançer kıvamındaki karamizah tadını

şimdi oturup uzun bir hasretlik mektubu yazmalıyım Yavuz'a

sonra köşe başından bir demet çiçek alıp öyle başlamalıyım akşama yeni bir yıla

ama nedense her şeyin tadı dağılıyor ağzımda

bir sap çiçek mi taşısam yoksa ağzımın kıyısında

aydınlık rengi vursun diye gözlerimdeki buluta
Murathan Mungan

Fotoğraf : İlteriş SEZER (fotograf.net sitesinden alınmıştır)
Aslında hayatta kendimi çok iyi ifade edememişimdir.Blog oluşturuken çok düşündüm ya burada kendimi anlatamazsam , ya sadece tarif yazmaktan sıkılırsam diye, hayatımla ilgili herşeyi de konuşamam çoğu zaman ama bir günlüğüm olsun istedim ileride nelere üzüldüğümü okuyup gülümsemek ,hayatın hiçbir anlamı kalmadığı zamanlarda üzülebilmeyi hatırlamak ve bundan mutlu olmak için ve yaşadığımı hissetmek için umutlarımı mutluluklarımı okudukça...
Ve arkadaşlarım olsun diye , bir yerlerde aynı şeylere ilgi duyan insanlar olduğunu bilmek , sen daha anlatmadan anlayan seninle belki aynı şeyleri yaşamış , belki hissetmiş birilerinin varlığı uzakta da olsa güzel , yalnızlığı severim ama ,


Yalnızlık bile başka inların varlığı bilindikçe bir anlama kavuşuyor.
Edip Cansever