20 Ocak 2009 Salı

PORTAKAL REÇELİ, PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ, PORTAKALLI KEK ve PORTAKAL-YE

Portakal- Ye etkinliği için ne yapsam diye düşünüp kitaplarımı karıştırıken Anne Willan`ın Çikolatalı Tatlılar ve Pastalar Kitabında Portakallı Kek tarifinde kullanılan portakal kabuğu şekerlemelerini gördüm. Kitaptaki kek tarifinde kek piştikten sonra portakallı şerbetle ıslatılıyordu ben ıslak kekleri pek sevmediğimden bu şekerlemelerle farklı bir kek yapmaya karar verdim. Kabuklarını şekerleme yaptığım portakalları da değerlendirmek için reçel yapmaya karar verince ortaya bunlar çıktı. Anne Willan ‘ın Çikolatalı Talılar ve Pastalar Kitabından portakal kabuğu şekerlemeleri, Lezzet Dergisinden portakal reçeli ve her zaman yaptığım kek tarifinden birkaç değişiklikle portakallı kek...


PORTAKAL REÇELİ



Malzemeler:
1 kg. portakal
1 kg. 250 gr.şeker

Hazırlanması:
Portakalların kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız portakalları bir kabın içinde 250 gr. şekerle karıştırıp sulanması için 30 dk. bekletin. Daha sonra portakalları tencereye alıp kalan şekeri de ekleyip kapağını kapatarak 1 saat kadar kaynatın. Tarifte 1 saat yazıyordu ama benim yaptığım reçel 30 dakikada hazır oldu. Ben yarım ölçü yaptığım için veya ocağın ateşi farklı olduğu için olabilir. Reçelin piştiğini anlamak için reçelden bir kaşık alınıp soğuk bir tabağa konulur ve çok az soğuması beklenir. Tabağı eğdiğinizde reçel yavaş yavaş akıyorsa olmuştur. Soğuduktan sonra kavanoza koyun. Kavanozu ters çevirip birkaç gün dinlendirin.

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Malzemeler:
2 portakalın kabuğu
200 gr.tozşeker
250 ml.su

Hazırlanması:
Soyduğunuz portakal kabuklarını 5 mm.lik ince şeritler halinde dilimleyin. Şekeri suyun içinde kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Dilimlenmiş kabukları şerbete atın. Yuvarlak kesilmiş bir parça yağlı kâğıdı portakal kabuklarının üzerine serin ve üstüne bir tabak kapayarak bütün kabukların şerbetin içinde kalmasını sağlayın. Kısık ateşte kaynatmadan 1 saat kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın ve kabukları şerbetin içinde oda sıcaklığında 24 saat bekletin. Kabukları şerbetten çıkarıp bir süzgece alın ve 3 saat kadar kurumalarını bekleyin. Ben portakal kabuklarını kuruduktan sonra kavanoza koyup buzdolabına kaldırdım. Yarısını yaptığım kek içinde kullandım. Kalanlarla bir de kurabiye yapmayı düşünüyorum. Çünkü bu şekerlemelerin tadı eti cin gibi . İsterseniz bu şekerlemelerden daha fazla yapıp buzdolabında kavanozda saklayabilirsiniz. İstediğinizde kurabiye, kek yapmak için kullanabilirsiniz. Bu şekerlemelerle yaptığım portakallı kek gerçekten de yediğim en lezzetli keklerden biri oldu.

PORTAKALLI KEK

10-12 Kişilik
Hazırlanışı:25 dk.
Pişirme süresi: 45 dk

Malzemeler:

2 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı şeker
½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 çay bardağı portakal kabuğu şekerlemesi
1 çay bardağı kuru üzüm
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Hazırlanması:
Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın. Unu kabartma tozu ile bir kaba eleyin. Portakal kabuğu şekerlemelerini küp küp doğrayıp hazırlayın. Bir tabakta kuru üzümleri 1 kaşık unla karıştırıp bekletin. Yumurtaları şekerle birlikte derin bir kaba alın.Şekerler içinde eriyinceye kadar yaklaşık 15 dk. mikserle çırpın. Sıvıyağı ve portakal suyunu ekleyip 1-2 dk.daha düşük devirde çırpın. Portakal kabuğu şekerlemeleri ve kuru üzümleri ekleyip karıştırın. En son unu ekleyip karıştırın. Karışımı kek kalıbına döküp 45 dk.pişirin. Üzerini portakal kabuğu şekerlemeleriyle süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder