26 Şubat 2009 Perşembe

İNCİ PASTANESİ PROFİTEROL


10 kişilik
Hazırlanışı:1 saat
Pişirme süresi:40 dk

Yine Home tv de izlediğim Tatlı Dakikalar 'dan İnci Pastanesinin profiterol tarifini almıştım.Ölçüleri çok fazla bulduğumdan ben yarım ölçü ile denedim ve 2 tepsi çıktı. Aşağıda orijinal tarif var siz istediğiniz ölçülerde hazırlayabilirsiniz.İçinin kreması çok lezzetli oldu ,üzerinin sosu ise hazırlanan bu iç kremaya kakao ve şerbet eklenerek hazırlanıyordu. Kakao ve şerbet ölçüleri verilmediğinden bu sosu göz kararı yaptım.Ben krema ve bitter çikolata ile hazırlanan sosu daha çok beğendiğimi belirterek tarife geçiyorum.

Malzemeler:

Pate choux hamuru için :
250 gr. su
125 gr.margarin veya tereyağı
300 gr.un
8 adet yumurta

Krema için :

1,5 kg.süt
400 gr.şeker
4 yumurta
300 gr.un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı margarin

Sos İçin :

Hazırladığınız kremanın yarısı
Kakao
1/2 kg. şeker ve 1/2 kg. su ile hazırladığınız şerbet

Hazırlanması:

Bir tencereye suyu koyup kaynatın.Kaynamaya başlayınca yağı ekleyin ve eritin.Unu ekleyip yaklaşık 5 dk.kavurun.Altını kapatıp soğutmaya bırakın.Soğuduktan sonra yumurtaları tek tek ekleyip mikserle düşük devirde çırpın.Fırınınızı 170 derecede ısıtın.Hazırladığınız hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıkma torbasıyla ceviz büyüklüğünde sıkın.Yaklaşık 40 dk.hamurlar kabarıp hafif renk değiştirinceye kadar pişirin.Bu aşamada hamurların kurumaması için ben daha önce pastacı da gördüğüm şekilde fırının kapağına tahta bir kaşık sıkıştırıp fırını hafif aralık bırakarak pişirdim. Piştikten sonra hamurları tel ızgara üzerinde soğutun.

Bu arada kremayı hazırlayın.Süt ve şekerin 1/4 ' ünü kaynatın.Kalan şekeri ve yumurtaları beyazlayana kadar mikserle çırpın.Süt kaynayınca 1 kepçe yardımıyla sütten alıp çırptığınız yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın.Daha sonra unu yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın.Tekrar 1 kepçe daha süt ekleyip karıştırın. Burada amaç yumurtaları ısıya alıştırmak .En son yumurtalı karışımı kaynayan süte ekleyin .Yoğun bir kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alın , yağı ve vanilyayı ekleyip karıştırın.Soğumaya bırakın.

Çikolatalı sos için, su ve şekeri ocakta kaynatarak bir şerbet hazırlayın ve soğutun.Hazırladığınız kremanın yarısını ayırın ve kakao ekleyin .Burada ölçü verilmemişti.Ben kendi zevkime göre tadına bakarak kakao ve 2 yemek kaşığı nutella ekledim.En son şerbeti koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar azar azar ekleyin . Şerbetin tümü kullanılmıyor fazla geliyor , sadece sos oluncaya kadar ekleyin.

Soğuyan Pate choux hamurlarını, sıkma torbasına takacağınız uzun bir duy ile krema doldurun.Hamurların üzerine çikolatalı sos dökün.İsterseniz toz fıstıkla süsleyin.

5 yorum:

  1. Dilek'ciğim,çok nefis görünüyor..Bundan yıllar önce (en az 10 yıl)Trabzon'da bu tatlı sıklıkla yapılırdı..O sıralar bende Trabzon'a gittiğimde en az 20-25 gün kalırdım..))(Farozluyuz biz)Birde kağıt helvadan pasta..O siralar kağıt helva yok satıyordu orada..)))

    Ellerine sağlık canım benim..Desteğin içinde teşekkürler..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. profiterol harika gözüküyor, denemeye değer;) ellerine sağlık arkadaşım......

    YanıtlaSil
  3. bunu en kisa zamanda deneyecegimmm..

    YanıtlaSil
  4. bu tarifi yapıp da yediğinize inanmak çok güç
    çünkü ben az önce yaptım ve inanılmaz bir yumurta tadı ve kokusu vardı 8 yumurtadan dolayı hamuru da çok sertleşti kimse yiyemedi tüm malzamalr ziyan oldu

    YanıtlaSil
  5. kimse denemesin sonu hüsran olur :(

    YanıtlaSil