27 Şubat 2009 Cuma

LOKMALIK MİNİ TRUFF





Geçenlerde yaptığım brownieden artan keklerle truff yapmaya, Bakerella sitesindeki mini cupcakeleri görünce karar verdim. Ben de artan kekleri o şekilde yapıp Leziz Sofralar arkadaşımızın hazırladığı 5 çayına lokmalık mini tatlar etkinliğine göndermeye karar verdim.Ben tarife uymadım aynı truff yapar gibi kekleri hazırlayıp sadece oradaki gibi şekil verdim. Sitede yapım aşamaları ayrıntıları ile fotoğraflanmış.Ben de fotoğrafları ile ayrıntılı göstermeye çalıştım. Bakerella dan da ayrıntılı fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

Malzemeler:

5 dilim kek
4-5 kaşık toz fındık
100ml. krema,
100 gr. sütlü çikolata
50 gr.bitter çikolata
50 gr.beyaz çikolata
Bonibon
Pasta süsleri



Hazırlanması:
Kremayı benmaride ısıtın.Sütlü çikolatayı kremaya ekleyip karıştırın.Homojen bir kıvam alınca soğuması için buzdolabına kaldırın.Kek dilimlerini robottan geçirin.Toz fındık ve dolapta beklettiğiniz kremayı koyup karıştırın.Elinizle yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.Buzdolabında 15 dk.bekletin.




Dolaptan çıkardığınız kekleri elinizle bastırarak oval hale getirin.Ve 15 dk.daha buzdolabında bekletin.




Kekleri dolaptan alın ve yuvarlak bir kalıpla alt kısmına bastırın.İncelterek mantar şekli oluşturun.



Orijinal kalıp aşağıdaki fotoğrafta ,bu kalıptan bende yoktu , evde olan ona benzer bir kalıbı kullandım.Siz de evde olan başka bir kalıbı kullanabilirsiniz.Burada amaç kekin alt kısmını incelterek şekil vermek.Kalıbın eni kekin eniyle aynı olmalı,kekin kalıbın şeklini alması için kek kalıbın tüm boşluklarını doldurmalı.



Bu arada bitter çikolatayı ve beyaz çikolatayı ayrı ayrı benmaride eritin.Daha sonra kekin incelttiğiniz kısmını kısmını bitter çikolataya batırın ve donmadan ortasına şeker çubuklarını saplayın.




Bu şekilde buzdolabında veya oda ısısında donmasını bekleyin.Donunca diğer tarafını beyaz çikolataya batırın. Burada dolapta hafif sertleşmiş olması daha iyi olur çünkü beyaz çikolataya batırdıktan sonra çıkarması zor oluyor ,sapladığınız çubuk keki parçalayabiliyor.




Beyaz çikolatanın üzerine gelecek şekilde pasta süslerini yanlara ortasına da birer tane bonibon koyun.

26 Şubat 2009 Perşembe

İNCİ PASTANESİ PROFİTEROL


10 kişilik
Hazırlanışı:1 saat
Pişirme süresi:40 dk

Yine Home tv de izlediğim Tatlı Dakikalar 'dan İnci Pastanesinin profiterol tarifini almıştım.Ölçüleri çok fazla bulduğumdan ben yarım ölçü ile denedim ve 2 tepsi çıktı. Aşağıda orijinal tarif var siz istediğiniz ölçülerde hazırlayabilirsiniz.İçinin kreması çok lezzetli oldu ,üzerinin sosu ise hazırlanan bu iç kremaya kakao ve şerbet eklenerek hazırlanıyordu. Kakao ve şerbet ölçüleri verilmediğinden bu sosu göz kararı yaptım.Ben krema ve bitter çikolata ile hazırlanan sosu daha çok beğendiğimi belirterek tarife geçiyorum.

Malzemeler:

Pate choux hamuru için :
250 gr. su
125 gr.margarin veya tereyağı
300 gr.un
8 adet yumurta

Krema için :

1,5 kg.süt
400 gr.şeker
4 yumurta
300 gr.un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı margarin

Sos İçin :

Hazırladığınız kremanın yarısı
Kakao
1/2 kg. şeker ve 1/2 kg. su ile hazırladığınız şerbet

Hazırlanması:

Bir tencereye suyu koyup kaynatın.Kaynamaya başlayınca yağı ekleyin ve eritin.Unu ekleyip yaklaşık 5 dk.kavurun.Altını kapatıp soğutmaya bırakın.Soğuduktan sonra yumurtaları tek tek ekleyip mikserle düşük devirde çırpın.Fırınınızı 170 derecede ısıtın.Hazırladığınız hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıkma torbasıyla ceviz büyüklüğünde sıkın.Yaklaşık 40 dk.hamurlar kabarıp hafif renk değiştirinceye kadar pişirin.Bu aşamada hamurların kurumaması için ben daha önce pastacı da gördüğüm şekilde fırının kapağına tahta bir kaşık sıkıştırıp fırını hafif aralık bırakarak pişirdim. Piştikten sonra hamurları tel ızgara üzerinde soğutun.

Bu arada kremayı hazırlayın.Süt ve şekerin 1/4 ' ünü kaynatın.Kalan şekeri ve yumurtaları beyazlayana kadar mikserle çırpın.Süt kaynayınca 1 kepçe yardımıyla sütten alıp çırptığınız yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın.Daha sonra unu yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın.Tekrar 1 kepçe daha süt ekleyip karıştırın. Burada amaç yumurtaları ısıya alıştırmak .En son yumurtalı karışımı kaynayan süte ekleyin .Yoğun bir kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alın , yağı ve vanilyayı ekleyip karıştırın.Soğumaya bırakın.

Çikolatalı sos için, su ve şekeri ocakta kaynatarak bir şerbet hazırlayın ve soğutun.Hazırladığınız kremanın yarısını ayırın ve kakao ekleyin .Burada ölçü verilmemişti.Ben kendi zevkime göre tadına bakarak kakao ve 2 yemek kaşığı nutella ekledim.En son şerbeti koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar azar azar ekleyin . Şerbetin tümü kullanılmıyor fazla geliyor , sadece sos oluncaya kadar ekleyin.

Soğuyan Pate choux hamurlarını, sıkma torbasına takacağınız uzun bir duy ile krema doldurun.Hamurların üzerine çikolatalı sos dökün.İsterseniz toz fıstıkla süsleyin.

24 Şubat 2009 Salı

PATATESLİ KIYMALI BÖREK


10 Kişilik
Hazırlanışı:20 dk.
Pişirme süresi:20 dk

Malzemeler:
10 adet milföy hamuru
3 adet haşlanmış patates
100 gr.kıyma
1 adet soğan
Tuz,karabiber,pulbiber
Sıvıyağ
Üzeri İçin: Yumurta sarısı ,susam,çörek otu.


Hazırlanması:

Soğanı rendeleyin. Tavaya az yağ koyup soğanları soteleyin.Kıymayı da ekleyip rengi dönene kadar kavurun.Bu arada haşlanmış patatesleri ezin ve tavaya ekleyin.3-5 dk. daha kavurup sevdiğiniz baharatları ekleyin ve ocaktan alıp soğutun.Milföy hamurlarını tek tek elinizle incelterek açın.İç malzemeyi milföy hamurlarına paylaştırın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu serpiştirin.180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.

23 Şubat 2009 Pazartesi

FIRINDA SEBZELİ MÜCVER ve KIZARMIŞ ÇITIR TAVUKLAR


Hafta sonu pişirdiklerim arasında Portakal Ağacında gördüğüm fırında sebzeli mücver ve Selin Çağlayan'ın blogunda gördüğüm tavuklar vardı.Ben kendi yaptığım şekliyle yayınlıyorum.Orijinal tariflere bakmak isterseniz mücver tarifi burada , kızarmış tavuk tarifi burada . İkisine de teşekkür ediyorum, bu güzel tarifler için.


FIRINDA SEBZELİ MÜCVER


6 Kişilik
Hazırlanışı:20 dk.
Pişirme süresi:20 dk
Malzemeler:
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
Maydanoz
3 adet taze soğan
6 dal ıspanak
2 yumurta
Beyaz peynir
2 kaşık un
Tuz, karabiber
Hazırlanması:
Önce havucu ,patatesi ve soğanı ayrı ayrı rendeleyin. Bir tavada çok az yağla önce soğanı, sırayla havucu, patatesi ve ıspanağı soteleyin. Sebzeler çok pişmeden ocaktan alın ve soğutun. Sonra taze soğanı , maydanozu, peyniri, yumurtaları , unu ,tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi yağlı kağıt serilmiş bir fırın kabına dökün . 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

KIZARMIŞ ÇITIR TAVUKLAR




6 Kişilik
Hazırlanışı:10 dk.
Pişirme süresi: 10 dk
Malzemeler
6 adet tavuk göğüs eti
2 su bardağı un
2 yumurta
1 kahve fincanı süt
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak için sıvıyağ
Üzeri için parmesan tozu veya kaşar peyniri rendesi

Hazırlanması
Öncelikle 3 tane derin kap hazırlayın.Birine unu koyun ,diğerinde yumurtaları sütle çırpın ve tüm baharatları karıştırın ,sonuncusuna da galeta ununu koyun. Tavuk etlerini küp küp doğrayıp, un koyduğunuz kaba alın ve una bulayın. Etlerin fazla ununu aldıktan sonra hepsini yumurtalı karışıma alın ,karıştırarak her yanını yumurtalı karışımla kaplayın. En son galeta ununa bulayın. Sıvıyağı derin ve geniş bir tavada kızdırın ,etleri altın sarısı renk alana kadar kızartın. Kâğıt havlu üzerine çıkarıp fazla yağını süzdürün. Üzerine parmesan tozu ya da kaşar peyniri rendesi serpin.

19 Şubat 2009 Perşembe

MUZLU CUPCAKE (BEST BANANA CUPCAKES )


18 adet için
Hazırlanışı:15 dk.
Pişirme süresi: 18-25 dk

Bu kekler, nezamandır bloglarda görüp yapmayı düşündüğüm , en son burada gördüğüm cupcakelerde karar kıldığım, iyiki de yapmışım dediğim ,çok nefis , mis gibi muz kokan yumuşacık cupcakeler .Sitede eğer bekleyebilirseniz 1 gün sonra daha lezzetli olduğu belirtilmiş, ben bekledim ,denedim ve gerçekten daha lezzetli olduğuna karar verdim.Ne zamandır yediğim en güzel kek diye düşündüğüm ve üzerine nutella sürüp yediğim bu kekler böylece Louise 'in verdiği best banana cupcakes ünvanını hakettiler bence.

Tarifin orjinali 4 Goodness Cake ' e ait.
Malzemeler:
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında )
175 gr./3/4 su bardağı +1 tatlı kaşığı şeker
2 yumurta (oda sıcaklığında)
2 büyük olgunlaşmış muz (Püre haline getirilmiş)
1 teaspoon /1 tatlı kaşığı karbonat
2 tablespoons/2 yemek kaşığı kaynar süt
1 teaspoon/1 tatlı kaşığı kabartma tozu
225 gr./2 su bardağı+1 tatlı kaşığı un

1 su bardağı =1 cup
Hazırlanışı:
Tereyağı ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın (5 dk.kadar). Yumurtaları tek tek ekleyip düşük devirde çırpmaya devam edin.Muz püresini ekleyin kaşıkla karıştırmaya devam edin.Karbonatı sıcak sütün içinde eritip ekleyin.En son un ve kabartma tozunu ekleyin .Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Hazırladığınız karışımı cupcake kağıtlarına paylaştırın.170 derecede önceden ısıtılmış fırında 18-25 dk.pişirin. Soğuduktan sonra üzerine nutella veya krema ve çikolatadan ganaj hazırlayıp sürebilirsiniz .Çikolatalı sevmiyorsanız sade de yiyebilirsiniz.

17 Şubat 2009 Salı

BROWNİE CUPCAKES


12 adet
Hazırlanışı:20 dk.
Pişirme süresi: 20-35 dk

Malzemeler:
120 gr./6 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
80 gr. bitter çikolata (küçük parçalara ayrılmış)
3 oda sıcaklığında yumurta
225 gr./1 su bardağı şeker
85 gr. / 3/4 su bardağı un
30 gr./ 1/4 su bardağı kakao
1 tatlı kaşığı ucu /1/8 tatlı kaşığı karbonat
80 gr./ 1 su bardağı ceviz (opsiyonel)

1 su bardağı= 1 cup



Hazırlanışı:

Fırını 170 derecede ısıtın. Tereyağını 40 gr çikolata ile benmari usulü eritin ve oda sıcaklığında soğutun.Başka bir kapta yumurta ve şekeri çırpın.Un,kakao ve karbonatı bu karışıma ekleyin, çikolatalı karışımı da ekleyin ve karıştırın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin.Kalan çikolatayı ve cevizi ekleyin.Bu karışımı hazırladığınız cupcake kağıtlarına ya da 20 cm.lik kare bir kalıba dökün.Ben kare bir kalıpta pişirdikten sonra kalp şeklinde kalıpla kesip servis yaptım,artan kek parçalarını da robotta parçalayıp buzluğa koydum , bunları daha sonra truff yapımında kullanıyorum.Muffin kalıplarında pişiriyorsanız yaklaşık 20 dk. kadar ,kare kalıpta pişiriyorsanız yaklaşık 35 dk.kadar pişirin.

Tarif: Martha Stewart ın sitesinden uyarlanmıştır.

12 Şubat 2009 Perşembe

TEL KADAYIFLI TAVUK

3 Kişilik
Hazırlanışı:15 dk.
Pişirme süresi: 10 dk
Bu yemeği Home Tv de bir programda görmüştüm. Şimdi hatırlayamadığım bir restaurantın şefi bol yağda kızartmıştı.Ben çok yağlı olmasını istemediğim için az yağda kızarttım ama içi iyi pişmedi.Kızarttıktan sonra fırın kabına alıp fırında 20 dk. daha pişirdim.Sonuçta çok lezzetli bir yemek oldu. Bol kızgın yağda kızartmanızı tavsiye ederim bu şekilde yağı çok fazla çekmez.Veya tavuk etlerini iyice dövüp inceltmeniz gerekir.Ekşi kremalı sos ve domatesli sos ile servis yaptım. Bu sos tariflerini de yine aynı kanalda başka bir programda görmüştüm.
Malzemeler:
3 adet tavuk göğsü
100 gr. tel kadayıf
100 gr. kaşar peyniri
1 adet yumurta
Tuz,karabiber
Sıvıyağ


Hazırlanışı :
Yumurtayı ,tuz ve karabiberle çırpın.Tavuk etlerinin bir tarafını bu karışıma bulayın. Kadayıfı elinizle parçalayıp düz bir zemine alın.Kadayıfların üzerine bastırıp birbiriyle bütünleşmesini sağlayın.Tavuk etlerini yumurtalı tarafı alta gelecek şekilde kadayıfın üzerine alın.Üstte kalan kısmına tuz ve karabiber serpin.Ve üzerine ince dilimlenmiş kaşar peyniri koyun. Sıkıca sararak rulo yapın.Açılmaması için kürdanla tutturun.Bol kızgın yağda kızartın.


Ekşi kremalı sos :
1/2 kutu krema
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
3-4 damla limon suyu
Tüm malzemeyi bir kaba alın ve bir tel çırpıcıyla karıştırın. Tüm et yemekleri ile servis yapabilirsiniz.
Domatesli Sos:
1 adet soğan
1 diş sarımsak
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz,toz kırmızıbiber ,kekik,fesleğen
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Domateslerin kabuklarını soyun.Soğan, sarımsak ve domatesi robottan geçirin. Zeytinyağı ve salçayı bir sos tenceresine alıp kavurun ve domatesli karışımı ekleyin. En son baharatları ekleyip kısık ateşte 5 dk. kadar pişirin.

10 Şubat 2009 Salı

FINDIKLI UN KURABİYELERİ

40 adet için
Hazırlanışı:10 dk.
Pişirme süresi: 12 dk

Malzemeler:
250 gr.oda sıcaklığında tereyağı
1 kahve fincanı pudra şekeri
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Üzeri :Fındık,pudra şekeri

Hazırlanışı:
Fırınınızı 170 derecede ısıtın.Tereyağını ve pudra şekerini iyice karıştırın.Unu kabartma tozuyla birlikte eleyin.Ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Hamur sert olmayacak ,unu azar azar ekleyin. Elinizle yuvarlayıp fırın tepsisine dizin.Üzerlerine 1 tüm fındık batırın.Üzerleri beyaz kalacak şekilde fırından alın (yaklaşık 12 dk.). Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri eleyin.
Kapalı bir kutuda 1 hafta kadar saklayabilirsiniz.Ağızda dağılan çok güzel bir kurabiye oldu.Bu kurabiyeleri hafta sonu yaptım.Her akşam 1 tane yiyorum.

9 Şubat 2009 Pazartesi

SEVGİLİLER GÜNÜ KURABİYELERİ


20 adet için
Hazırlanışı:15 dk.
Pişirme süresi: 15 dk

Tarif ,Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri kitabından.

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı zencefil
115 gr.tereyağı(Soğuk,küp küp doğranmış)
1 su bardağı esmer şeker
2 yemek kaşığı pekmez
1 yumurta


1 su bardağı=1 cup(250 ml)
Hazırlanışı :
Fırını 180 derecede ısıtın.Unu, karbonatı ve tereyağını mutfak robotunda ince ekmek kırıntısını andırana kadar karıştırın.Robotunuz yoksa mikserle karıştırabilirsiniz ya da elle yoğurabilirsiniz.Şekeri, yumurtayı, pekmezi ekleyip tekrar 1-2 dk .daha karıştırın.Hamuru un dökülmüş tezgaha alın ve yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dk .kadar buzdolabında dinlendirin.Yarım cm.kalınlığında açıp şekil verin.Yaklaşık 15 dk. pişirin.5 dk. tepside dinlendirdikten sonra ızgara tel üzerinde soğutun.Soğuduktan sonra isterseniz çikolata ile süsleyin, ben şeker hamuru ile süsledim.

4 Şubat 2009 Çarşamba

PEYNİRLİ BÖREK



Malzemeler:
Yarım kg un
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
Aldığı kadar ılık su
1 tatlı kaşığı tuz

Aralarına sürmek için: 150 gr tereyağı
İç malzeme:
200 gr. lor peyniri
Maydanoz
Açmak için:
Nişasta

Hazırlanması:

Önce unu karıştırma kabına alın. İçine sıvıyağ yumurta,ılık su ve tuz ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru 16 parçaya ayırın.Hamuru 30 dk. oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra her parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açın. 4 tanesini aralarına nişasta koyarak üst üste koyun ve açabildiğiniz kadar ince açın. Tereyağını eritip dörtte birini hamura sürün. Bu şekilde 4 yufka hazırlayın.İki yufkayı tepsiye alın.Üzerine peynirli iç malzemeyi koyun.Diğer 2 yufkayı üzerine koyun. Üzerine bir yumurta sarısı sürüp susam serpin. 180 derecede pişirin.

Tarif: Oktay Usta 'ya ait.

2 Şubat 2009 Pazartesi

PORTAKAL ŞEKERLİ MUFFİN


16 adet
Hazırlanışı:20 dk.
Pişirme süresi: 30 dk

Ben bu portakal şekerlerine bayıldım.Martha Stewart’ın brownie cupcakelerini yapmak için mutfağa girdim, vazgeçip bu muffinleri yaptım, yumuşak mis gibi portakal kokan muffinler oldular.Artık bir dahaki sefere brownie cupcakeleri yaparım, içi bol çikolatalı o güzel brownieleri de çok fazla bekletmeyi düşünmüyorum.

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/3 su bardağı sıvıyağ
1/3 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 su bardağı dilimlenmiş portakal şekeri
1 su bardağı un

Hazırlanması:
Yumurta ve şekeri şekerler eriyene kadar çırpın.Sıvıyağı ve yoğurtu ekleyin 1-2 dk.daha çırpın. Ayrı bir kapta Unu ,kabartma tozu ve karbonatı eleyin.Unu sıvı malzemeye ekleyip karıştırın.En son portakal şekerlerini ekleyin.İsterseniz damla çikolata da ekleyebilirsiniz.170 derecede pişirin(30 dk.kadar).