29 Ocak 2009 Perşembe

EV YAPIMI DÖNER


Malzemeler:
1 kg. dövülmüş biftek
1 kg.kıyma
Tuz,karabiber
Sıvıyağ
Hazırlanması:
2 biftek dilimini yanyana koyun,üzerine aynı miktarda kıyma koyun,etler bitene kadar üstüste et ve kıyma koyarak döneri hazırlayın.Alüminyum folyayla sıkıca sararak buzluğa kaldırın.Kullanacağınız zaman buzluktan çıkarıp eritmeden keskin bir bıçakla ince ince dilimleyin.
Tavada çok az yağda kızartın.Sevdiğiniz baharatları ekleyin.




MANTARLI TAVUK SARMA

3 Kişilik
Hazırlanışı:30 dk.
Pişirme süresi: 30 dk
Malzemeler:
3 adet tavuk göğsü
7-8 adet mantar
50 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
Dolmalık kırmızı biber
Sos İçin:
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1/2 su bardağı su
Sıvıyağ
Tuz,kekik,karabiber,pulbiber
Hazırlanışı:
Öncelikle iç malzemesi için çok az sıvıyağda mantarları soteleyin ,kırmızı biberi ince ince dilimleyip ekleyin.Biberler yumuşayınca altını kapatın.Soğuyunca rendelenmiş kaşar peynirlerini ekleyip bekletin.
Sosu için :
Soğanı küçük küçük doğrayın.Sarımsağı soyun .1 yemek kaşığı sıvıyağda sarımsağı ve soğanı soteleyin .Sarımsakları çıkarın. Salçayı ekleyip kavurun,kekik,karabiber,pulbiber ve tuzu ekleyin.En son suyu ekleyip sos haline gelinceye kadar 1-2 dk. kaynatın.
Tavuk etlerini enine ortadan ikiye bölerek inceltin.İsterseniz etleri döverek de inceltebilirsiniz.İncelttiğiniz tavuk etlerini hazırladığınız sosa bulayın.Etleri sostan çıkarıp iç malzemesini içine koyup rulo yapın ve kürdanla tutturun. Etleri fırın tepsisine alıp üzerine kalan sosu dökün,kaşar peyniri rendesi serpin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dk. pişirin.

27 Ocak 2009 Salı

Maçka Lişer Yaylası ve Yayla Çorbası






















Yayla Çorbası



5 Kişilik
Hazırlanışı:5 dk.
Pişirme süresi: 15 dk

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı su
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı pirinç
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz

Hazırlanışı:

Yoğurt ,pirinç ,su,un ve yumurta sarısını tencereye alın.Bir çırpıcıyla karıştırarak kaynatın.Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin.İçindeki pirinçler pişinceye kadar 5-10 dk pişirin.Diğer tarafta bir sos tenceresinde tereyapını eritin nane ve kırmızı tozbiberi katıp karıştırın.Sonra bunu kaynayan çorbaya ekleyip 1-2 dk. daha pişirin.
MİMLENDİM!



Sevgili http://caferoyal-kardelen.blogspot.com/ beni mimlemiş, yakınınızdaki ilk kitabı alın,161.sayfayı açın 5.cümleyi okuyun ,blog sayfanıza yazın,en güzel cümleyi yada kitabı seçmeyin sadece en yakınınızdakini seçin,5 blog arkadaşınıza gönderin. Ben de severek cevaplıyorum, en yakınımdaki kitap şu an okuduğum Jean-Paul Sartre Sözcükler .161. sayfadaki 5.cümle şöyle; Bütün özellikleri bana benzeyen doğacak çocuklar önünde gösteriler yapıyordum ve onlara döktürteceğim gözyaşlarını hayal edip kendimden gözyaşları döküyordum;onların gözleriyle görüyordum ölümümü;gerçekleşmişti o ve benim hakikatimdi.
Ben de 5 arkadaşımı mimliyorum.
http://elmasekeri.blogspot.com/
http://yesimlitarifler.blogspot.com/
http://www.misssgibi.com/
http://hayatkazanbenkepce.blogspot.com/
http://neseersoy-neseersoy.blogspot.com/

22 Ocak 2009 Perşembe

TAHİNLİ KURABİYE
Hazırlanışı:20 dk.
Pişirme süresi: 20 dk
25 adet kurabiye için,
Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı şeker
1 yumurta(sarısı ve beyazı ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç Malzeme:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
Hazırlanması:
Öncelikle iç malzeme için tahin ve şekeri bir kaba alıp iyice karıştırın.Derin bir kapta margarin, yoğurt,yumurta sarısı ve şekeri karıştırın.Unu ve kabartma tozunu ekleyin.Ele yapışmayacak bir kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın.Hamuru ikiye bölün.Her parçayı 0,5 cm. kalınlığında açıp iç malzemeyi paylaştırın.İç malzemeyi hamurun üzerine bir kaşıkla yayın.Çok bastırmayın hamur yapışmasın.Hamuru rulo olarak sarın.2 cm kalınlığında dilimler kesin . Ve tepsiye alıp üzerlerine yumurta beyazı sürün.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dk. pişirin.

20 Ocak 2009 Salı

PORTAKAL REÇELİ, PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ, PORTAKALLI KEK ve PORTAKAL-YE

Portakal- Ye etkinliği için ne yapsam diye düşünüp kitaplarımı karıştırıken Anne Willan`ın Çikolatalı Tatlılar ve Pastalar Kitabında Portakallı Kek tarifinde kullanılan portakal kabuğu şekerlemelerini gördüm. Kitaptaki kek tarifinde kek piştikten sonra portakallı şerbetle ıslatılıyordu ben ıslak kekleri pek sevmediğimden bu şekerlemelerle farklı bir kek yapmaya karar verdim. Kabuklarını şekerleme yaptığım portakalları da değerlendirmek için reçel yapmaya karar verince ortaya bunlar çıktı. Anne Willan ‘ın Çikolatalı Talılar ve Pastalar Kitabından portakal kabuğu şekerlemeleri, Lezzet Dergisinden portakal reçeli ve her zaman yaptığım kek tarifinden birkaç değişiklikle portakallı kek...


PORTAKAL REÇELİ



Malzemeler:
1 kg. portakal
1 kg. 250 gr.şeker

Hazırlanması:
Portakalların kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız portakalları bir kabın içinde 250 gr. şekerle karıştırıp sulanması için 30 dk. bekletin. Daha sonra portakalları tencereye alıp kalan şekeri de ekleyip kapağını kapatarak 1 saat kadar kaynatın. Tarifte 1 saat yazıyordu ama benim yaptığım reçel 30 dakikada hazır oldu. Ben yarım ölçü yaptığım için veya ocağın ateşi farklı olduğu için olabilir. Reçelin piştiğini anlamak için reçelden bir kaşık alınıp soğuk bir tabağa konulur ve çok az soğuması beklenir. Tabağı eğdiğinizde reçel yavaş yavaş akıyorsa olmuştur. Soğuduktan sonra kavanoza koyun. Kavanozu ters çevirip birkaç gün dinlendirin.

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Malzemeler:
2 portakalın kabuğu
200 gr.tozşeker
250 ml.su

Hazırlanması:
Soyduğunuz portakal kabuklarını 5 mm.lik ince şeritler halinde dilimleyin. Şekeri suyun içinde kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Dilimlenmiş kabukları şerbete atın. Yuvarlak kesilmiş bir parça yağlı kâğıdı portakal kabuklarının üzerine serin ve üstüne bir tabak kapayarak bütün kabukların şerbetin içinde kalmasını sağlayın. Kısık ateşte kaynatmadan 1 saat kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın ve kabukları şerbetin içinde oda sıcaklığında 24 saat bekletin. Kabukları şerbetten çıkarıp bir süzgece alın ve 3 saat kadar kurumalarını bekleyin. Ben portakal kabuklarını kuruduktan sonra kavanoza koyup buzdolabına kaldırdım. Yarısını yaptığım kek içinde kullandım. Kalanlarla bir de kurabiye yapmayı düşünüyorum. Çünkü bu şekerlemelerin tadı eti cin gibi . İsterseniz bu şekerlemelerden daha fazla yapıp buzdolabında kavanozda saklayabilirsiniz. İstediğinizde kurabiye, kek yapmak için kullanabilirsiniz. Bu şekerlemelerle yaptığım portakallı kek gerçekten de yediğim en lezzetli keklerden biri oldu.

PORTAKALLI KEK

10-12 Kişilik
Hazırlanışı:25 dk.
Pişirme süresi: 45 dk

Malzemeler:

2 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı şeker
½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 çay bardağı portakal kabuğu şekerlemesi
1 çay bardağı kuru üzüm
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Hazırlanması:
Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Kek kalıbınızı yağlayıp unlayın. Unu kabartma tozu ile bir kaba eleyin. Portakal kabuğu şekerlemelerini küp küp doğrayıp hazırlayın. Bir tabakta kuru üzümleri 1 kaşık unla karıştırıp bekletin. Yumurtaları şekerle birlikte derin bir kaba alın.Şekerler içinde eriyinceye kadar yaklaşık 15 dk. mikserle çırpın. Sıvıyağı ve portakal suyunu ekleyip 1-2 dk.daha düşük devirde çırpın. Portakal kabuğu şekerlemeleri ve kuru üzümleri ekleyip karıştırın. En son unu ekleyip karıştırın. Karışımı kek kalıbına döküp 45 dk.pişirin. Üzerini portakal kabuğu şekerlemeleriyle süsleyin.

19 Ocak 2009 Pazartesi

BUĞDAY UNLU VE CEVİZLİ EKMEK



Malzemeler:
1 cup buğday unu
3 cups kepekli un
2 teaspoons tuz
2 tablespoons şeker
2 tablespoons zeytinyağı
1+1/3 cups su
1 teaspoon ınstant maya

Hazırlanması:
Makineye suyu koyun. Üzerine zeytinyağını koyun.Sırasıyla unları, tuzu ve şekeri koyun. Unun ortasına mayayı dökün.Kepek ekmek pişirme konumunu seçin. Ek malzeme sinyali çalınca cevizleri ekleyin. soğuyunca kalıptan çıkarın.
Eğer elde yapmak isterseniz ,unları, tuzu, mayayı ve şekeri bir kapta karıştırın.Yağı ve ılık suyu ekleyip yumuşak bir hamur yapın.Cevizleri ekleyip yoğurun.1 saat kadar mayalandırın.Hamuru 26x10 cm.boyutlarında bir dikdörtgen kalıba alın.30 dk. daha kabarmasını bekleyin.200 derecede 20-25 dk.pişirin.

14 Ocak 2009 Çarşamba

PİZZA HAMURU


Pizza hamurunu hazırladıktan sonra mayalanması için 1 saat bekletirdim , çok ince açmama rağmen hamuru pişerken kabarıp kalın olurdu, bunun için içinde kabartma tozu olan başka tarifler de denedim ama çok beğenmedim, hamuru kuru olmayan ve çok kalın olmayan pizza için tüm kitap ve dergilerimi karıştırdım. Eski Lezzet dergilerimden birinden pizza hamuru tarifi. Denedim ve gerçekten hamuru ince , hafif sert ama kuru değil, çok güzel oldu. Buradaki püf noktası hamuru bekletmetmeden hazırladıktan hemen sonra ve yüksek ısıda kurutmadan pişirmek.

PİZZA


4 Kişilik
Hazırlanışı:20 dk
Pişirme süresi: 20 dk.

Malzemeler:
Pizza Hamuru İçin:
7,5 su bardağı un
3 su bardağı ılık su
14 gr.yaşmaya
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Sosu İçin:
4 adet rendelenmiş domates
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Kekik,tuz ,karabiber
Üzeri İçin:
Sosis,mantar,kaşar peyniri,mısır,domates,sivribiber.

Hazırlanışı:

Öncelikle sosu hazırlayın,bir tavada sarımsağı zeytinyağında soteleyin,sonra sarımsağı yağdan çıkarıp domatesleri ekleyin,sos kıvamına gelince baharatları karıştırıp kapatın.
Sonra pizzanın üzerine koyacağınız malzemeleri hazırlayın.
Pizza hamuru için, un ve tuzu karıştırın.Suya şekeri ,mayayı koyup karıştırın.Bu karışımı 5 dk beklettikten sonra una ekleyip karıştırın.Yağı da ekleyerek iyice yoğurun.Ele yapışmayacak bir hamur hazırlayın.Kabarmasını beklemeden mermer bir tezgahın üzerinde açın.Açtığınız hamuru yağlanmış kalıba yayın.Üzerine sosu döküp yayın,kekik serpiştirin.Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.İstediğiniz malzemeyi koyun.Önceden ısıtılmış 230 derece fırında 20 dakika pişirin.
PATATESLİ KAŞAR PEYNİRLİ POĞAÇA


10-15 Kişilik
Hazırlanışı:15 dk.
Dinlenme Süresi:1-1,5 saat
Pişirme süresi: 20 dk.

Malzemeler:
Hamuru İçin:
3 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı tuz
1 yumurta
100 gr. oda sıcaklığında tereyağı
Alabildiği kadar ılık su

İç Malzeme:
4 adet orta boy haşlanmış patates
100 gr.kaşar peyniri
Tuz,karabiber

Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
Susam,çörekotu

Hazırlanması:

Karıştırma kabına unu alın.Maya, tuz ve toz şekeri ekleyerek karıştırın. Daha sonra ortasını açın. İçine yumurta ve tereyağını ekleyerek yoğurun.Yumuşak ama ele yapışmayacak hale gelene kadar ılık su ekleyin.Üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat hamur kabarana kadar bekletin.
Diğer tarafta iç harcını hazırlayın. Bunun için patatesleri ve kaşarpeynirini rendeleyin .Tuz, karabiber ekleyerek karıştırın.
Hazırlanan hamurdan parçalar koparıp elinizin içinde açın, iç harçtan koyarak poğaça şeklinde kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin. 30 dk tepside mayalandırın. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Yeşil Kivi bir etkinlik hazırlıyor.http://www.yesilkivi.com/?p=399#commentsKonusu mayalı tarifler ,bu tarifler bu etkinlik için .

12 Ocak 2009 Pazartesi

FIRIN SÜTLAÇ


6 Kişilik
Hazırlanışı:5 dk
Pişirme süresi: 30 dk.

Malzemeler:
6 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı pirinç
5 çorba kaşığı nişasta

Hazırlanması:

İlk olarak pirinçlere üstünü geçecek kadar su koyup pişirin.Sütü tencereye alın kaynamaya yakın şekeri ve vanilyayı ekleyin.Bu şekilde 5 dk.kaynatın. Pişen pirinçleri soğuk suyla yıkayıp kaynayan süte ekleyin.Hep birlikte 5 dk. daha kaynatın.Nişastayı suyla açın,süte karıştırarak ekleyin.Kıvamını alana kadar 3-5 dk.kaynatın.Kıvamı çok koyu olmayacak.Daha sonra sütlaç kaselerine ya da fırın kaplarına sütlacı paylaştırın.Sütlaçları derin bir fırın kabına alın,kabı kaselerin yarısına gelecek kadar su doldurun . Fırını 200 derecede fanlı olarak ısıtın, 10-15 dk. üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.İsterseniz üzerini cevizle süsleyebilirsiniz.
Not.Pirinçleri piştikten sonra yıkamazsanız sütlaç koyu olur , o zaman nişastayı azaltmanız gerekir, 3 kaşık nişasta kullanabilirsiniz.Ben sütlaçta pirinç tadını pek sevmediğim için yıkıyorum,az pirinçli ve aşırı tatlı olmayan bir sütlaç isterseniz bu tarifi uygulayın ,çok güzel oluyor.Ben hafta sonu bu sütlaçlardan 2 kase yedim.

8 Ocak 2009 Perşembe

Kremalı Mantarlı Tavuk Schnitzel


3 Kişilik
Hazırlanışı:15 dk
Pişirme süresi: 20 dk.

Bu yemeği uzun zamandır yaparım. Trabzon'da sürekli gittiğimiz kafede yediğimiz bir yemek ,
evde benim denemelerim sonucu bu tarif oluşturulmuştur.Yapılışı çok basit ve çok lezzetli ,kızartma yemek istemediğim zamanlarda fırında pişiriyorum.Mantarlı sos için soğan kullanmayabilirsiniz , sadece mantarları soteleyip krema ile pişirebilirsiniz,ya da soğan yerine sarımsak da kullanabilirsiniz,ben en çok bu şekilde beğeniyorum, soğanlı,kremalı ,fesleğen ve kekikli...

Malzemeler:

3 adet tavuk göğsü
2 Yemek kaşığı un
2Yumurta
1 kase galeta unu
Tuz ,karabiber,kırmızı toz biber

Kızartmak için:
Sıvıyağ
Kremalı mantarlı sos için:
250 gr.mantar
100 ml.krema
1 adet küçük soğan
Sıvıyağ
Tuz,kekik,fesleğen

Hazırlanması:

Önce tavuk etlerini ortadan ikiye ayırarak inceltin.Bir tabakta yumurtaları ,tuzu,karabiberi,kırmızı tozbiberi iyice karıştırın.Tavuk etlerini önce una bulayıp hafifçe silkeleyin.Sonra yumurtalı karışıma bulayıp biraz bekletin.En son galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.Yağda kızartmak istemezseniz yumurtalı karışıma 1-2 kaşık sıvıyağ ekleyin, tavukları burada biraz beklettikten sonra galeta ununa bulayın ve yağsız tavada pişirin.
Kremalı mantarlı sos için, mantarları ve soğanı küçük küçük kesin,çok az sıvıyağda önce soğanı soteleyin,sonra mantarları ekleyip sotelemeye devam edin.Pişmesine yakın tuz,kekik ve fesleğen ekleyip karıştırın ,en son kremayı ekleyip 2-3 dk pişirin . Bu sosu servis yapmadan hemen önce pişirin tekrar ısıtırsanız koyulaşır. Servis tabağına tavuk etlerini alın, üzerine kremalı mantar sosu döküp servis yapın.

6 Ocak 2009 Salı

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ




6 Kişilik
Hazırlanışı:5 dk
Pişirme süresi: 15 dk.

Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı pirinç unu
1 adet damla sakızı

Hazırlanması:
Tencereye tüm malzemeyi koyarak karıştırın. Muhallebi pişince servis kasesine alın. Soğuyunca kakao,tarçın vb. istediğiniz malzemeyle süsleyin.
Tarif Oktay Usta 'ya http://oktayustam.com/site/ ait, ben ayrıca damla sakızı da ekledim.Soğuduktan sonra muhallebinin üzerine kalp şeklindeki kurabiye kalıbını koyup kakao serptim.

5 Ocak 2009 Pazartesi

HAVUÇLU CEVİZLİ KEK




15 Kişilik

Hazırlanışı:30 dk.
Pişirme süresi: 45 dk.


Hafta sonu kek yaptım!Kışın en sevdiğim keklerden biridir.Gerçekten de çok lezzetli bir kek oldu.


Malzemeler:


4 adet oda sıcaklığında yumurta
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı havuç
1/2 su bardağı ceviz
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1+3/4 su bardağı un


Üzeri İçin:
Pudra şekeri



Hazırlanması:

Fırınınız 170 derece ısıtın. Yumurtaları ve şekeri şekerler eriyinceye kadar yaklaşık 15 dk. mikserle çırpın.Daha sonra yoğurt ve sıvıyağı ekleyip 1-2 dk. daha çırpın,diğer tarafta havuçları rendeleyin, un,kabartma tozu,karbonat,tuz ,vanilya ve tarçını ayrı bir kaba eleyip karıştırın. Başka bir kasede cevizleri ve kuru üzümleri 1 kaşık unla karıştırın.Sıvı malzemeye önce elediğiniz kuru karışımı ekleyin karıştırın,sonra cevizleri ve kuru üzümleri ,en son havuçları ekleyin karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına döküp yaklaşık 45 dk.pişirin.Soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp üzerine pudra şekeri eleyin.